Beste lezer,
Hierbij de laatste update over de werkzaamheden in het Vledderveld voordat het broedseizoen begint.
Begin dit jaar hebben we de grootste werkzaamheden afgerond. Na het plaggen zijn er nieuwe zandpaden aangelegd en de overige wegen zijn grotendeels hersteld. Eind januari hebben we met gasten van camping Padjelanta nog enkele kleinere bomen gerooid rondom de heideterreinen van het Vledderveld. Deze bomen krijgen een nieuw leven op de camping, waar eind vorig jaar heel wat bomen gekapt moesten worden vanwege de letterzetter, een kleine schorskever die vooral fijnsparren aantast.
In februari hebben we met de hand nog een aantal aspecten van het project afgewerkt. Zo hebben we takken gesnoeid die over fietspaden hingen of het uitzicht vanaf verscheidende bankjes belemmerden. Om te voorkomen dat er nieuwe paden ontstaan, hebben we samen met de vrijwilligersgroep van het Vledderveld plagstroken gebarricadeerd met takken. Voor de ontwikkeling van nieuwe heide is het belangrijk dat de plagstroken niet worden betreden. Op enkele locaties hebben we Amerikaanse eiken weggehaald terwijl het de bedoeling is dat hier bos blijft. De Oostenrijkse dennen -die hier nog wel staan- zijn aangevuld met inheemse bomen en struiken. Deze zijn afgelopen zaterdag door de vrijwilligers geplant.
Vorige week zijn de plagstroken bekalkt met behulp van een kleine trekker en meststrooier. Bekalking verhoogt de zuurgraad (pH) van de bodem en zorgt ervoor dat vrijgekomen aluminium wordt vastgelegd. Hierdoor bevordert bekalking herstel van de heide. Inmiddels zijn ook de takken op het depot versnipperd. De overgebleven takken die langs of op de zandweg lagen, zijn weer op een hoop geschoven. Deze takken worden gebruikt om als geleiding langs de plagstroken te leggen.
We waren nog niet helemaal tevreden over de nieuw aangelegde zandpaden. Deze waren her en der erg mul, waardoor het niet prettig wandelt. Deels komt dit waarschijnlijk doordat het onvoldoende is verdicht bij de aanleg en mogelijk ook door het soort zand. In eerste instantie hebben we gekeken wat het weer voor effect zou hebben op het inklinken of ‘zetten’ van het zand. In de loop van de winter bleek dit onvoldoende effect te hebben. Zodoende hebben we begin maart de zandpaden afgevlakt en aangereden. Mocht dit nog niet voldoende zijn gaan we vervolgmaatregelen nemen.
In de laatste twee weken van augustus werken we het project af. Op de locaties die we nu hebben overgeslagen -in verband met de Noordse Winterjuffer- wordt alsnog een deel van de struiken verwijderd. Tevens lopen we alle werkstroken nog een keer bij langs om vergeten exemplaren en nieuwe uitlopers van Amerikaanse eik, Amerikaanse vogelkers en Japanse lariks te verwijderen. Dit heeft onze voorkeur boven schapenbegrazing -waar we eerder wel over hebben gecommuniceerd- vanwege mogelijke negatieve effecten op gewenste flora en fauna. Tevens is de schapenbegrazing nu gecompliceerder met de aanwezigheid van wolven in deze omgeving.
De komende jaren houden in het vervolgbeheer extra rekening met het verwijderen van opslag. We zijn dan ook blij met de vrijwilligersgroepen en School in het Bos. Er zijn al heel wat bomen van de heide en rondom de vennen weggehaald, maar er is ook in de toekomst nog genoeg te doen.
Heeft u vragen in relatie tot dit project, dan horen we natuurlijk dat graag. Mocht u deze mails liever niet meer ontvangen, dan horen we dat ook graag. Linda Meijvogel is als boswachter van Staatsbosbeheer, voor het reguliere beheer (na dit project) van het Vledderveld, uw eerste contactpersoon. Haar mailadres staat als cc in deze mail.
Met vriendelijke groet,
Joris Driehuis (medewerker beheer) en Maayke Klaver (leerling boswachter)