Optreden van de Firma Ziel & Zaligheid met het programma Toevalstreffer

23 oktober 2023

Op 4 november vanaf 19:30 tot 21:30 treedt Firma Ziel en Zaligheid op in ons dorpshuis, “de Heidehoek” in Vledderveen. Firma Ziel en Zaligheid bestaat uit Jan Borger, Jolien Damsma en Rob Chrispijn. Allen uit Vledderveen. U kunt uw kaartjes in de voorverkoop kopen, de kosten zijn dan 12,50 euro en op de avond zelf bij het dorpshuis. De kosten zijn dan 15,00 euro. Klik hier als u uw kaartjes in de voorverkoop wilt kopen. De voorverkoop start op 16 oktober en eindigt op 4 november 2023 om 12:00 uur.

Soms kunnen dingen zo op hun plek vallen! Jan Borger en Rob Chrispijn waren muzikaal al eens aardig bezig geweest, maar toen Jolien Damsma zich bij hen aansloot, kreeg de samenwerking vleugels en ontstond de Firma Ziel & Zaligheid. Die is opgericht met het duidelijke doel om de mensen in deze onzekere en soms verwarrende tijden wat troost en inspiratie te bieden.

Het programma is een mix van nummers die ooit door Herman van Veen zijn vertolkt, eigen werk van Jolien en nieuwe liedjes en verhalen, speciaal voor dit programma geschreven. Zoals gezegd is de titel ervan Toevalstreffer. Dat slaat zowel op het toeval dat de drie leden van de Firma in Vledderveen nog geen tweehonderd meter van elkaar wonen als ook op andere voorbeelden van gelukkig toeval die zo bepalend voor ieders leven kunnen zijn.

Jan Borger – piano, gitaar, accordeon – speelt al dertig jaar in de theaters van Nederland, vaak als begeleider van Elly en Rikkert.
Jolien Damsma – zang en gitaar – schrijft haar eigen nummers en deed gastoptredens in programma’s van Karin Bloemen, De Kik en Trinity.
Rob Chrispijn – verhalen en zang – schrijft al veertig jaar voor mensen als Herman van Veen, Liesbeth List, Hans Dorrestijn, Angela Groothuizen en vele anderen. Werkt nu aan een theaterprogramma met Stef Bos.

Ze maken vooral gebruik van eigen werk maar ook van vertalingen van Sting en Leonard Cohen. Liefhebbers van het vroege werk van Herman van Veen komen aan hun trekken met nummers als Cirkels, Hoe dikwijls, Hebben en Houden, Te hooi en te gras en Suzanne…

Klik hier voor een impressie.

 

Hoe de Firma Ziel & Zaligheid het licht zag

In de nadagen van de pandemie hielden mijn buurman, Jan Borger en ik ons af en toe met muziek bezig. Jan is drie jaar geleden in het Drentse Vledderveen komen wonen en was jarenlang pianist van Elly en Rikkert Zuiderveld die ook al in Vledderveen wonen. Blijkbaar trekt dit kleine dorp muzikanten aan. Of broedt ze uit, want tweehonderd meter van ons huis woont Jolien Damsma. Zij is hier geboren en kan niet alleen prachtig zingen, maar ook nog eens goed gitaar spelen en haar eigen nummers schrijven. De afgelopen jaren heeft ze onder meer opgetreden in programma’s van Karin Bloemen, De Kik en Trinity. In januari gaf Jolien te kennen dat ze wel met ons mee wilde doen. Zo kregen twee heren op leeftijd gezelschap van een jonge zangeres. Dat veranderde alles; opeens kreeg het vorm. We hadden nu een tekstschrijver die af en toe zingt, een pianist die ook gitaar en accordeon speelt en als stralend middelpunt een zangeres die de sterren van de hemel zingt. Zo werd de Firma Ziel & Zaligheid geboren. Alleen hadden we die naam toen nog niet, maar wel een groeiend zelfvertrouwen dat waar we eens in de week mee bezig waren steeds meer potentie kreeg.

Een groot deel van mijn leven heb ik teksten geschreven voor mensen als Herman van Veen, Angela Groothuizen en Stef Bos, evenals voor de tv-programma’s Het Klokhuis en Sesamstraat. Zelf heb ik weinig gezongen, want mijn stem is beperkt. Maar in de nummers dat ik meezing met Jolien mengt mijn gruizige timbre aangenaam met haar mooie alt. Al doende kreeg ons programma Toevaltreffer steeds meer gestalte. In april vonden we voor ons drieën eindelijk een geschikte naam: Firma Ziel & Zaligheid. Om uitdrukking te geven aan onze aspiratie om onszelf en het publiek als het ware even op te tillen en een beetje troost en vreugde te bieden in deze vreemde en woelige tijden. Pas toen we die naam hadden, konden we de kleine theaters laten weten dat we bestonden en wat we deden. De meeste theaters zijn in april voor het volgende seizoen al helemaal volgeboekt. Gelukkig waren er ook een paar die nog ruimte hadden. Daardoor hebben we Toevalstreffer al een aantal keren kunnen spelen en aan den lijve kunnen ervaren hoe het mensen raakt en wat het mensen doet.

Rob Chrispijn