Keramiek met een gouden randje: hoe de poppetjes van Vledderveen een blijvend sieraad werden

2 juni 2025

Soms ontstaan de mooiste ideeën uit een simpel gesprek. Zo ook hier in Vledderveen. Alles veranderde aan de vergane houten poppetjes, die al generaties lang aan de schoolmuur hangen, op het moment dat we in gesprek raakten met Marjolein van Hemert. Want toen zij voorstelde: “Waarom maken we de poppetjes niet van keramiek?” ging er een wereld voor ons open. Duurzamer, creatiever én – hoorden we het goed? – Ze wilde het, als keramist, vrijwillig doen, als wij de materiaalkosten zouden betalen. Wat een kans!

Maar voordat we verder vertellen, eerst even terug in de tijd…

Een stukje historie

De keramieken kunstwerkjes mogen dan nieuw zijn, hun oorsprong ligt al 50 jaar terug. De oorspronkelijke houten poppetjes maakten ooit deel uit van een project op OBS De Heidenhoek, onze dorpsschool. Leerlingen van klas 5/6 van het schooljaar 1976/-77 maakten de kleurrijke figuurtjes uit sloophout als creatief eerbetoon aan Vledderveen en haar inwoners. Ze stonden symbool voor verbondenheid, diversiteit en het dorpsleven – in alle vormen en kleuren. Het idee kwam van de hoofdmeester Allard Wieken die waarschijnlijk het schoolplein wat wilde opfleuren. We weten dit niet zeker, maar omdat ook Anna Bokhorst en Lammert Veldhuizen in die tijd een klimrek voor het schoolplein hebben gemaakt zou dat kunnen kloppen.

Jarenlang sierden de houten poppetjes aan een wand van de school, maar de tand des tijds deed zijn werk en de poppetjes begonnen te slijten. Toen de school in 2009 honderd jaar bestond, hebben Marja en Hans Vermeer de poppetjes nog van de muur gehaald, de 71 houtjes geschilderd en weer teruggehangen.  Maar in 2023 werd duidelijk: als we deze vrolijke figuurtjes wilden behouden, moest er iets gebeuren. We zijn gaan zoeken of we de poppetjes ergens van hout konden laten namaken. Dat lukte niet en juist toen we dachten dat de poppetjes verloren zouden gaan voor Vledderveen, kwam Marjolein.

Van hout naar keramiek

Gelukkig waren BijOns en Plaatselijk Belang meteen enthousiast over haar voorstel en zegden hun financiële steun toe. En toen… kon ze aan de slag. Wat begon als een creatief plan, werd al snel een flinke klus. In totaal maakte Marjolein maar liefst 79 keramieken stukken die samen de poppetjes zouden gaan vormen. En elk keramieken stukje vereiste 14 handelingen – dat is zo’n 1100 stappen in totaal. Een waar monnikenwerk.

Gelukkig stond Marjolein er niet helemaal alleen voor. Een clubje betrokken dorpsgenoten sprong bij: Margreet, Grietje, Tosca en Trudy. De bevestiging aan de muur van de “Grote zaal” werd verricht door Martie, Klaas, Kees, Nico en Henk K.  Samen zorgden ze ervoor dat de poppetjes niet alleen bewaard zijn gebleven, maar nu zelfs een plekje voor de eeuwigheid hebben gekregen in Vledderveen. 

En wat zijn ze mooi geworden! De keramieken poppetjes prijken nu op twee plexiglasplaten van 90 bij 150 cm – een sieraad én herinnering in één.

Een feestelijke onthulling

De officiële onthulling was een bijzonder moment. Deze werd op vrijdag 30 mei 2025, onder toeziend oog van vele dorpsgenoten, verricht door Remon Veldhuizen, voorzitter van Plaatselijk Belang, en Grietje van den Brink namens BijOns – allebei oud-leerlingen van OBS De Heidenhoek. Daarmee was de cirkel rond.

Na een kortverhaal over de historie van de poppetjes, een dankwoord aan iedereen die heeft meegeholpen en een klein cadeautje voor Marjolein, ging de bar van het Dorpshuis open en bleek de patat pan op volle toeren te draaien. Hulde aan het barpersoneel en de patatbakkers – jullie hebben de stroom hongerige toeschouwers moeiteloos aangekund!

Dank je wel, Marjolein

Marjolein, namens het hele dorp: heel erg bedankt voor je inzet, je creativiteit, je doorzettingsvermogen – en vooral voor het feit dat jij iets tijdelijks hebt omgetoverd tot iets blijvends. Dankzij jou blijven de poppetjes niet alleen in ons hart, maar nu ook letterlijk in ons dorpsbeeld bestaan.

Bijgaande foto’s geven een sfeerbeeld van de onthulling en de keramieken poppetjes.