Nieuwsbrief Gaswinning Vledderveen

15 oktober 2023

Begin oktober ontvingen we van het Ministerie een brief met de stand van zaken van het gaswin-project VDW.

De vele reacties (81 in totaal) die vlak voor de zomer zijn ingediend door belanghebbenden zijn gebundeld en op de website van RVO gezet.

De Commissie MER heeft nog een aanvullend advies uitgebracht aan het ministerie: Vermilion moest nog aanvullend onderzoek doen zodat op basis van gelijke informatie over alle locaties een afweging gemaakt kan worden. Wanneer dat gereed is, is er voldoende informatie voor de staatssecretaris om een voorkeurslocatie vast te stellen vindt de Commissie MER.

Er resteren nog een vijftal locaties: nr. 5 in Noordwolde en de vier varianten ( 7-1 t/m 7-4) rondom de oude boorlocatie van de NAM tussen de Middenweg en de Reeweg. Eerder al is de locatie bij De Jaren afgevallen omdat de provincie daar heel grote bezwaren tegenin bracht.

We schreven eerder dat de projectgroep ‘geen gaswinning Vledderveen’ een overleg had met Vermilion. Inmiddels heeft er ook een overleg met de projectleider van het ministerie, Jos Wigger, plaatsgevonden. Bij beiden organisaties hebben we onze zorgen uitgesproken over de nadelige gevolgen van de gaswinning. En dan hebben we het over de bodemdaling, de gevolgen voor de waterberging, de mogelijke aardbevingen, de schades aan onze woningen en het ontbreken van een dekkende schaderegeling.

Van het ministerie wilden we ook graag weten wanneer de Voorkeurslocatie vastgesteld wordt en wat de kansen van de verschillende locaties daarbij zijn.

We kregen de indruk dat de voorkeur van het ministerie ligt bij de varianten van locatie 7. Deze varianten liggen alle vier dicht bij Natura 2000gebied. Stikstofuitstoot mag niet leiden tot verslechtering van het natuurgebied. Dat betekent dat Vermilion alle werkzaamheden moet elektrificeren. En dat wordt nog een hele klus omdat vrachtwagens op accu’s of op waterstof nog niet ruim beschikbaar zijn. Een andere optie is dat de benodigde generatoren voor de diepboringen op grotere afstand worden geplaatst; dit vraagt om het plaatsen van zwaren kabels naar de boorplaats. Vermilion moet met een aannemelijk verhaal komen dat een dergelijke oplossing ook haalbaar is.

Wanneer de staatsecretaris een besluit neemt over de voorkeurslocatie is nog niet helder. Dat heeft te maken met de landelijke verkiezingen in november waardoor de politiek vanaf eind oktober stil ligt. Het besluit wordt daardoor òf voor eind oktober, òf pas aan het eind van het jaar. Als de voorkeurslocatie is vastgelegd, is daarmee fase 1 van de onderzoeken afgerond.

Na het besluit over de voorkeurslocatie komt er een nieuw overzicht van de verdere planning.

Er moet nog onderzoek gedaan worden naar de ondergrond (fase 2). Daarna moeten de conceptvergunningen opgesteld worden. Iedereen krijgt dan weer de gelegenheid om een formele zienswijze in te dienen. De verwachting is dat dit pas eind 2024 zal zijn.

Na het besluit over de voorkeurslocatie gaat ook gesproken worden over de ‘lusten en lasten’ van de gaswinning in de regio. Dit gaat met name om het verdelen van geld voor de regio. Plaatselijk Belang zal daarbij zeker van de partij zijn.

Natuurlijk hebben we opnieuw gevraagd naar een mogelijkheid om de petities die door bijna heel Vledderveen zijn ondertekend, aan de staatssecretaris aan te bieden. Tot nu toe hebben we geen antwoord gekregen op onze verzoeken. We doen een nieuwe poging. En wanneer de staatssecretaris niet naar Vledderveen komt, zullen we met een delegatie naar Den Haag gaan.