Eind 2023 heeft voormalig Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onverwacht voorkeurslocatie 7.4. aangewezen voor gaswinning door het Canadese bedrijf Vermilion. Omwonenden werden hiervan via een brief in de kerstvakantie van 2023 op de hoogte gesteld. Een schok voor bewoners met onrust, slapeloze nachten en stress t.a.v. woongenot, bedrijfs-inkomstenderving, zorgen om milieu-, natuur- en woningschade, tot gevolg. Dit bleek o.a. tijdens een rondgang bij direct omwonenden in Vledderveen.
Naar aanleiding van de aanwijzing van deze voorkeurslocatie heeft Plaatselijk Belang Vledderveen samen met enkele omwonenden een kerngroep “Geen Gaswinning Vledder(veen)” (GGV) opgericht.
De kerngroep spant zich in om te voorkomen dat de beoogde boorlocatie 7.4. wordt aangelegd en in gebruik genomen wordt. De kerngroep was aanwezig op de informatieavond van het ministerie van EZK en Vermilion op 7 mei bij camping Padjelanta.En ook op de informatieavond van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) (sinds het nieuwe kabinet in juli 2024 is KGG verantwoordelijk voor gaswinning ), Vermilion en Successie Natuurzaken op 8 juli in het dorpshuis van Wilhelminaoord.
Voor hen die daarbij niet aanwezig waren hieronder een kort verslag:
Bijeenkomst 7 mei:
Deze bijeenkomst verliep chaotisch. Bij de voordeur werden mensen geweigerd omdat ze geen uitnodiging hadden ontvangen en dus niet op de lijst stonden, terwijl ze wel op korte en zichtafstand van de beoogde boorlocatie wonen. Na 20 minuten geharrewar werd iedereen toch binnen gelaten en legde het ministerie van EZK uit wat de procedure is geweest om tot de voorkeurslocatie 7.4. te komen. Hij werd hierbij meermaals onderbroken door verontruste omwonenden en leden van de kerngroep die aangaven dat het besluit is genomen op foute rapporten en aannames van draagvlak van omwonenden. Veel aanwezigen bleken geen vertrouwen te hebben in de overheid en in de rapportages die zijn gemaakt. Op vragen van de aanwezigen werden geen duidelijke antwoorden gegeven. De conclusie van de avond was volgens Vermilion dan ook dat hen een spiegel was voorgehouden en dat het beter moet. Het ministerie gaf aan altijd open te staan voor vragen.
Bijeenkomst 8 juli:
Om e.e.a. beter in banen te leiden was er een onafhankelijk gespreksleider. Deze gaf Vermilion, het ministerie van KGG en Successie Natuurzaken als eerste de gelegenheid om een korte presentatie te geven. Hierna ontstond er weer een pittige discussie tussen bewoners en m.n. het ministerie van KGG over de besluitvorming aangaande de beoogde gaswinningslocatie 7.4. Bewoners gaven aan dat het voorkeursbesluit genomen is op basis van fouten in de rapporten en een niet onderzocht draagvlak van omwonenden. Het ministerie bleef bij haar standpunt dat zij het huiswerk goed hebben gedaan.
Meerdere bewoners lieten weten geen vertrouwen meer te hebben in de overheid. Er is niet ingegaan op de onrust tijdens de vorige bijeenkomst van 7 mei. Er werd weer gevraagd de besluitvorming te herzien en nu ook naar mogelijkheden om steun te krijgen bij een evt. vervolgtraject. Ambtenaren van het ministerie en medewerkers van Vermilion krijgen al hun uren betaald en hebben deskundigheid; de omwonenden zijn leken en moeten in hun vrije tijd duizenden pagina’s doorlezen en deskundig beantwoorden. Beide vragen werden helaas niet gehonoreerd door vertegenwoordigers van het ministerie.
Wel is de vraag van Plaatselijk Belang Vledderveen aan het ministerie, met als doel het samen bekijken van de afwegingsnotitie en de rapporten van Royal Haskoning , door het ministerie niet geweigerd. Een afspraak hiervoor wordt binnenkort gemaakt.
De vertegenwoordiger van Vermilion stelde voor om een ‘dorpenoverleg’ in te stellen, zodat er beter contact is met de bewoners; een onafhankelijk voorzitter zou evt. aanwezig kunnen zijn bij het bestuurlijke participatie-project. Deze persoon zou kunnen gaan functioneren als een onafhankelijk gebiedsregisseur.
Ook gaf Vermilion aan frequenter een nieuwsbrief huis aan huis te willen gaan verspreiden. Deze zal dan ook op de website te lezen zijn.
Er werden vragen gesteld aan twee aanwezige ambtenaren van de gemeente Westerveld. Zij gaven echter te kennen alleen op persoonlijke titel aanwezig te zijn. Een vertegenwoordiger van Wetterskip Fryslân achtte een andere moment en ‘setting’ geschikter om in te gaan op vragen. Successie Natuurzaken (ingehuurd door Vermilion) kwam met een tweeledige presentatie. Uit onderzoek volgens de normen van de omgevingswet blijkt dat de natuur schade oploopt door de gasboring. Dit gaat blijken uit een nog te verschijnen natuurtoets. Daarna werd aangegeven dat natuurherstel en- compensatie mogelijk is. Successie Natuurzaken zag mogelijk zelfs een plus, hetgeen een verbetering van de huidige situatie zou betekenen. De 2 deskundigen waren het duidelijk niet over alles eens met elkaar.
Een volgende bijeenkomst wordt in september verwacht. Vermilion heeft aangegeven dan een grotere groep mensen te willen uitnodigen. Media zou dan ook welkom zijn.
Mocht u tijd en interesse hebben om (deels) een bijdrage te leveren aan de kerngroep of in één van de werkgroepen mee te doen en/of denken dan horen we dat graag. U kunt contact opnemen met Bettine Oostheim via de mail ) of per telefoon ( 0615177947)
Alle hulp is welkom om ons woongenot, onze gezondheid, de natuur en het milieu in stand te houden, de aanwezige bijzondere natuur te beschermen, milieuschade , geluidsoverlast en schade aan huizen (aardbevingen worden verwacht) te voorkomen, evenals het minimaliseren van verdere bodemdaling en verdroging t.g.v .de al aanwezige actieve boorlocaties om ons heen.
Voor meer achtergrondinformatie van de rijksoverheid over de beoogde boorlocatie, de VDW-velden genoemd, zie: