Achtergrond
Op 9 april 1986 is de Stichting Dorpscentrum Vledderveen opgericht.
De Stichting heeft ten doel:
Het instant houden en het (doen) gebruiken van een multifunctioneel centrum in Vledderveen, gemeente Westerveld, ten behoeve van het verenigingsleven, de vrijetijdsbesteding, de ontmoeting, het welzijn, de ontwikkeling, de dienstverlening en het contact met overheden, beleidsinstanties en volksvertegenwoordiging. De Stichting beoogt niet het maken van winst.
Van 1986 tot 2005 werd er gewerkt met (parttime) betaalde krachten. In verband met de verhoudingsgewijs hoge personeelskosten dreigde de stichting in financiële problemen te komen. Daarom werd in maart 2005 een speciale, algemene vergadering met de bevolking van Vledderveen belegd. Daarna is de stichting, met ondersteuning van vele inwoners uit Vledderveen, gestart met een complete vrijwilligersorganisatie en ons motto is nu:
Het dorpshuis is er voor ons en door ons en samen zijn wij sterk.
Doelstelling
Het dorpscentrum is een multifunctionele accommodatie, die gebruikt wordt voor uiteenlopende activiteiten. Het dorpscentrum wordt gebruik door/voor:
- Diverse verenigingen voor uiteenlopende activiteiten.
- Sport- en recreatieve activiteiten
- Vrijetijdsbesteding
- Ontmoetingsplaats voor jeugd en ouderen
- Dorpsbijeenkomsten
- Bijeenkomsten met (lokale) overheden en beleidsinstanties
- Vergaderingen, uitvaarten, bruiloften, dorpsfeest en partijen
Doel van activiteiten
- Sociale ontmoetingsplaats
- Bevordering leefbaarheid in de gemeenschap
- Kennisoverdracht en educatie
- Verenigingsleven
Activiteiten
Alle activiteiten (met uitzondering van het dorpsfeest) worden door verenigingen zelfstandig geregeld. De activiteiten die in het dorpshuis georganiseerd worden, vallen onder de juridische paraplu van de stichting.
Voor deze activiteiten rekent de stichting geen huur. Bij gebruik van het dorpshuis tijdens deze activiteiten is minimaal één consumptie per deelnemer verplicht. De jeugdsoosleden hebben een pasje waarmee zij drinken kunnen halen voor de helft van de prijs, namelijk € 0,50.
Regels
- Onder de 18 wordt er geen alcohol geschonken.
- Honden zijn niet welkom in het dorpscentrum.
Leden
De stichting heeft geen leden. Alle bewoners van Vledderveen en daar buiten (jeugd, jongeren en ouderen) zijn welkom in het dorpshuis.
Contributie
Er wordt geen contributie geheven. Soms wordt per activiteit een bijdrage gevraagd, als tegemoetkoming in de kosten of om de activiteit kostendekkend te maken.
Vrijwilligers
Er is een team van 21 vaste vrijwilligers, waaronder 9 bestuursleden van het Stichtingsbestuur. Verder zijn er nog circa 20, oproepbare, vrijwilligers.
Sinds 1986 onderhoudt op maandag (1x per 2 weken) de `schoffelploeg` , bestaande uit 5 mannen, vrijwillig het tuingebeuren rondom het dorpshuis en de voormalige school.
Vergunning, diploma’s en certificaten
- Het dorpscentrum is in het bezit van een vergunning tot het uitoefenen van een paracommercieel horecabedrijf.
- 4 Bestuursleden zijn in het bezit van het diploma Sociale Hygiëne.
- Eén van de dienstdoende barbedienden is minimaal in het bezit van het Certificaat Verantwoord Alcoholschenken.
Het gebouw
Het gebouw “de Heidehoek” wordt van de Gemeente Westerveld gehuurd. Jaarlijks krijgt de stichting een waarderingssubsidie van de Gemeente.
Adres en Contact
Dorpscentrum de Heidehoek
Jodenweg 2
8385 GP Vledderveen (Drenthe)
Telefoonnummer: 0521 382 281
dorpscentrum@vledderveendrenthe.nl
Contactpersoon voor nadere informatie
Marjan Nordholt
PW Janssenlaan 33
8385 GB Vledderveen (Drenthe)
Telefoonnummer: 06 45 26 67 42
Namens de stichting
Ons dorpshuis echt onmisbaar. Wij, Vledderveners, hebben geen andere locatie in ons dorp, waar je terecht kunt voor een feestje, een praatje of voor één of andere sportieve prestatie. Vandaar ook dat wij, met zijn allen, heel zuinig zijn op ons dorpshuis en ons heel goed realiseren dat wij er voor moeten waken dat het blijft bestaan. Daarom ook de inzet en betrokkenheid van de vele vrijwilligers uit het dorp. (totaal aantal inwoners is ± 400).
De huidige organisatie en onze zelfstandigheid (betrokkenheid bevolking) bevalt al jaren uitstekend. Er worden steeds meer initiatieven genomen om iets te organiseren voor de lokale gemeenschap, zowel in als om het dorpshuis. Actief bezig zijn voor de bevolking in Vledderveen is voor iedereen belangrijk.
Bestuur Stichting Dorpscentrum Vledderveen