Het hertenkamp neemt een centrale plaats in Vledderveen in en vormt een belangrijk deel van het aangezicht van het dorp. De bewoners van Vledderveen dragen het hertenkamp een warm hart toe en velen zijn met het hertenkamp opgegroeid. Velen maken regelmatig een wandelingetje rond het kamp en oma’s en opa’s, vaders en moeders komen er met hun (klein)kinderen de hertjes en geitjes voeren.
In het jaar 2017 wordt het hertenkamp bewoond door 1 hertenbok, 5 hinden en 5 geiten.
Nieuws van Stichting het Hertenkamp
Hertenkamp weer bladvrij
Vanochtend om 9.30u was het dan zover; het jaarlijkse bladharkfestijn in het hertenkamp. Onder leiding van Jos en de Schoffelploeg kwamen er in totaal 19 mannen en vrouwen gewapend met harken (en 1 mini-harkje), sneeuwscheppen, kruiwagens en bladblazers samen om het hertenkamp weer bladvrij te maken. Het is altijd een hele klus, maar dat vele handen ...Zwerfvuil inzamelen
Op 7 september zijn we naar het gemeentehuis geweest voor informatie over het zwerfvuil inzamelen.Vledderveen!! Hoe een klein dorp groot kan zijn.
Vledderveen!! Hoe een klein dorp groot kan zijn. Wat een hartverwarmende afscheid hebben jullie Jan bezorgd. Vledderveen was zijn ‘ding’. De hertenkamp! Jarenlang deed hij het alleen, eerst gras maaien, dan voeren en soms nog mais halen. Het hooien voor de geitjes en de hertjes (zijn vee!). De hoekjes even bijharken, voelen of de pakjes niet te zwaar ...
Voer
Elk jaar wordt de eerste snee gras van het voormalige voetbalterrein in Vledderveen gemaaid en in balen geperst ten behoeve van het hertenkamp. Dit gras wordt gedoneerd door een boer uit Vledderveen en de oogst wordt met behulp van vrijwilligers binnengehaald. Het overige voer wordt gekocht. De dieren worden dagelijks verwend door bewoners met lekkere hapjes, zoals groenten- en fruitschillen (brood is niet goed voor de dieren).
GEEN BROOD
Het damhert voedt zich van nature met gras, takken, eikels, bladeren, boombast en kruiden. Bij ons krijgen de herten brokken, met daarin de van nature noodzakelijke mineralen en vitamines. Brood en deegwaren zijn uit den boze voor het damhert omdat dit slecht is voor het maag- en darmkanaal; het hert is een herkauwer en bezit een vier magensysteem. In de wintermaanden worden de maaltijden voorzien van extra hooi, omdat het geringe aanwezige gras dan ontbreekt.
Voederploeg
Om elke dag de dieren te voeren en het terrein te vegen is er een voederploeg, die uit 8 vrijwilligers bestaat. Een voederaar voedert de dieren om de 7 weken, ’s ochtends, 5 dagen lang. Dit gebeurt volgens een rooster. Voor de weekends is er één voederaar, die dus het hele jaar door elk weekend voedert. De volière wordt helemaal gerund door één bewoner van Vledderveen.
Donaties
Om het hertenkamp draaiende te houden is de inzet van een grote groep vrijwilligers en een jaarlijkse donatie van de inwoners van Vledderveen nodig.
Van de donaties wordt het voer, de dierenarts (vaccinaties, ontworming), onderhoud van terrein, stal en volière (pas is het rieten dak opgeknapt en de stal geschilderd), verzekeringen, kosten voor elektra en water, registratie van de geiten en kosten voor bankzaken betaald.