Het hertenkamp neemt een centrale plaats in Vledderveen in en vormt een belangrijk deel van het aangezicht van het dorp. De bewoners van Vledderveen dragen het hertenkamp een warm hart toe en velen zijn met het hertenkamp opgegroeid. Velen maken regelmatig een wandelingetje rond het kamp en oma’s en opa’s, vaders en moeders komen er met hun (klein)kinderen de hertjes en geitjes voeren.
In het jaar 2017 wordt het hertenkamp bewoond door 1 hertenbok, 5 hinden en 5 geiten.
Nieuws van Stichting het Hertenkamp
77 jaar vrijheid in Vledderveen
We hebben er 2 jaar op moeten wachten maar dan heb je ook wat. Op 7 mei vierden we de ” vrijheid” geen 75 maar 77 jaar. Met financiële ondersteuning van de Provincie Drenthe werd het een gezellige dag met veel deelnemende inwoners waarbij “vrijheid” centraal stond. Wat vonden we het weer leuk om elkaar ...Hooitijd hertenkamp
Het is alweer even geleden, maar op 14 juni was weer het traditionele Hooipakjes rapen voor het Hertenkamp. Met een mooi clubje mensen werd er in 2 teams (Team Peter en Team Jos) weer flink gezweet om de zolder van het Hertenkamp vol met hooi te stampen en dat is meer dan gelukt! Waar we ...2 jonge hindes afgeleverd in het hertenkamp
10 oktober 2020 Vandaag was een spannende dag in het hertenkamp, vanochtend om 9 uur werden er namelijk 2 jonge hindes afgeleverd in het hertenkamp. De pubertjes zijn inmiddels ruim 1 jaar oud en komen uit dezelfde roedel, dus ze hadden in ieder geval steun aan elkaar toen ze zo plotseling uit een veewagen werden geduwd ...
Voer
Elk jaar wordt de eerste snee gras van het voormalige voetbalterrein in Vledderveen gemaaid en in balen geperst ten behoeve van het hertenkamp. Dit gras wordt gedoneerd door een boer uit Vledderveen en de oogst wordt met behulp van vrijwilligers binnengehaald. Het overige voer wordt gekocht. De dieren worden dagelijks verwend door bewoners met lekkere hapjes, zoals groenten- en fruitschillen (brood is niet goed voor de dieren).
GEEN BROOD
Het damhert voedt zich van nature met gras, takken, eikels, bladeren, boombast en kruiden. Bij ons krijgen de herten brokken, met daarin de van nature noodzakelijke mineralen en vitamines. Brood en deegwaren zijn uit den boze voor het damhert omdat dit slecht is voor het maag- en darmkanaal; het hert is een herkauwer en bezit een vier magensysteem. In de wintermaanden worden de maaltijden voorzien van extra hooi, omdat het geringe aanwezige gras dan ontbreekt.
Voederploeg
Om elke dag de dieren te voeren en het terrein te vegen is er een voederploeg, die uit 8 vrijwilligers bestaat. Een voederaar voedert de dieren om de 7 weken, ’s ochtends, 5 dagen lang. Dit gebeurt volgens een rooster. Voor de weekends is er één voederaar, die dus het hele jaar door elk weekend voedert. De volière wordt helemaal gerund door één bewoner van Vledderveen.
Donaties
Om het hertenkamp draaiende te houden is de inzet van een grote groep vrijwilligers en een jaarlijkse donatie van de inwoners van Vledderveen nodig.
Van de donaties wordt het voer, de dierenarts (vaccinaties, ontworming), onderhoud van terrein, stal en volière (pas is het rieten dak opgeknapt en de stal geschilderd), verzekeringen, kosten voor elektra en water, registratie van de geiten en kosten voor bankzaken betaald.