Vier genomineerden voor Drentse Talentprijs Cultuur

15 februari 2024

Op maandag 15 april wordt voor de veertiende keer de Drentse Talentprijs Cultuur uitgereikt. De genomineerden van 2024 zijn modeontwerper Jules ten Velde uit Emmen, muzikant en theaterdocent Hans van der Werf uit Borger en theatermakers Max Wind en Joeri Heegstra uit Assen. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs zijn er alleen maar mannen genomineerd.

Jules ten Velde

Jules ten Velde (Emmen, 1994) presenteerde in 2023 als onafhankelijke ontwerper zijn eerste modecollectie in Parijs. Het ging om twaalf witte jurken met een knipoog naar historische kostuums. De collectie was te bewonderen in Californië en Tokio. Jules werkt al enige tijd voor het modelabel Extreme Cashmere in Amsterdam. De jury bewondert zijn duurzame en artistieke benadering van mode.

Hans van der Werf

Hans van der Werf (Borger, 2000) boekt op dit moment veel succes met zijn band Hiigo en het nummer Tankstation. Hij wordt echter niet alleen voor zijn muzikale talent genomineerd. Hans van der Werf regisseerde vorig jaar ook de succesvolle theatervoorstelling De Vlaggenhijsers als vervolg op de gelijknamige documentairefilm. Daarnaast ziet de Drentse jury hem als een taalkunstenaar en stimulerend theaterdocent.

Max Wind

Joeri Heegstra

Max Wind (Assen, 1992) en Joeri Heegstra (Assen, 1993) hebben hun krachten na de toneelacademie in Maastricht gebundeld. In 2023 schreven ze samen de hilarische lunchvoorstelling Exit Poll voor het Nationaal Theater en Theater Bellevue. Een voorstelling waarin de “wat als 80% van de Nederlanders blanco zou stemmen” centraal stond. Daarvoor werkten ze ook al bij De Balie in Amsterdam aan een voorstelling. Beiden starten hun theatercarrière bij NiznO (nu Garage TDI) in Assen en zijn daarmee volgens de jury een voorbeeld voor jongeren in Drenthe.

De genomineerden zijn in december voorgedragen door inwoners en organisaties in Drenthe. In de lijst van 27 verschillende namen zaten singer-songwriters, literatuurtalenten, acteurs, kunstenaars, filmers en acrobaten. Een onafhankelijke jury selecteerde uit deze publieksnominaties de drie finalisten. De jury bestond dit jaar uit Annelies Bakelaar (Biblionet), Laura Popken (Dagblad van het Noorden), Marieke Smink (CBK Emmen), Wessel de Vries (Het Podium Hoogeveen), Remco van Zandvoort (Garage TDI).

Een landelijke jury neemt binnenkort de beslissing wie van de drie genomineerden dit jaar de Drentse Talentprijs Cultuur verdient. De winnaar wordt bekendgemaakt op 15 april als ook de Culturele Prijs van de provincie wordt uitgereikt. Voor deze laatste prijs kwamen 80 aanmeldingen binnen. De winnaar van de Culturele Prijs van Drenthe wordt eind maart bekend gemaakt.