
Dien de Vrij was gehuwd met Gerrit de Vrij. Zij bestierden gezamenlijk een boerderij aan de Boergrup (nummer 33) nabij de onderhavige poel. Aan de gigantische bomen die op het erf staan en ook aan de boerderij is te zien dat het hier een oude “plaats” betreft.
Dien de Vrij runde in het midden van de vorige eeuw in datzelfde pand een winkeltje, waar van alles te koop was. Daar werden boodschappen gehaald en kochten kinderen, als daar al geld voor was, snoep. Haar naam kwam daarom veelvuldiger aan de orde dan die van Gerrit, haar man. Derhalve gingen kinderen, maar ook volwassenen, als er op deze poel werd geschaatst, naar de poel van Dien de Vrij.
Op oude kaarten, begin twintigste eeuw, staat een watermolentje ingetekend in het moeras, wat we thans de poel noemen. De poel blijkt uiteindelijk een pingoruïne blijkt te zijn. Dit molentje diende om het water af te voeren, opdat men het veen er uit kon halen, hetgeen als turf, als brandstof, diende. Onder ouderen wordt de poel dan ook wel het Molengat genoemd.
Zeker is dat de jongeren, onder de 70 jaar, de poel aanduiden als die van Dien de Vrij.
De ijsclub ‘Nieuw Leven’ beheert de schaatsbaan op de poel van Dien de Vrij.
Pingoruïne
De poel van Dien de Vrij is een pingoruïne. Lees meer over deze en andere pingoruïne in dit artikel: Vakblad Bos natuur en landschap nov 2016
of ga naar de volgende site: www.pingoruines.nl
Gedichten
Petra van den Berg, woonachtig in Vledderveen, schreef een tweetal gedichten over de poel (klik op de foto voor een vergroting):